Att arbeta med IKT från start

Vi inleder den här veckan med att få inspiration kring hur man kan jobba digitalt med läsinlärning redan från start med de yngsta eleverna. Anne Månsson på Holmsjö skola berättar om sitt arbete med bland annat “Att skriva sig till läsning”.

Jag arbetar just nu i en årskurs två. Vi började i ettan med att köra AttSkrivaSigTillLäsning. Inte att vi körde det fullt ut exakt som en metod utan mer utifrån förutsättningen att jag skulle ta emot ett gäng med killar och tjejer där den största delen var motoriskt oroliga och svårt att forma med penna.

Vi satsade då fullt ut på att lära bokstavsljuden, läsning och att på alla möjliga sätt som ju är möjligt med IKT och då främst iPads att lyssna på det vi skriver. De skrev i början två och två med ljudande tangentbord, de arbetade med språkstärkande appar och de fick läslistor med bokstavsljuden allt eftersom vi ökade på med nya bokstavsljud. Eleverna blev så vana vid arbetssättet att de inte tänker på något annat – en flicka kom till mig under vårterminen i ettan och undrade var hennes matte-penna var, såklart – för henne var det ju bara ett redskap vi använde oss av i matteboken!

När halva höstterminen i ettan hade gått hade dessa koll på hur en saga var uppbyggd och kunde skriva en kort saga med röd tråd och de hade också provat på att skriva korta faktatexter. Med penna och papper hade detta aldrig varit möjligt för dessa elever. När de slutade årskurs ett kunde de stava de flesta vanliga orden, de reflekterade över olika sätt att stava på såsom dubbelteckning, de kunde skriva faktatext, saga, sammanfattning, laborationsrapport, brev och instruerande text. Jag hade haft möjligheten att ge dessa elever olika textstrukturer som jag inte hade kunna få dom att arbeta med utan IKT. Det hade inte gått att träna på att genom kamratrespons på ett enkelt sätt göra om olika texter, bygga på med beskrivningar eller göra längre meningar om de hade varit tvungna att sudda i sina handskrivna texter.

Nu i årskurs två jobbar vi med handstilen och dessa elever skriver lika fint som vilken annan tvåa som helst men de har så mycket mer med sig i ryggsäcken än att bara ha kämpat och forma bokstäver ett helt år, de har istället utvecklat sitt skriftspråk innan deras små händer var motoriskt redo för att forma alla dessa bokstäver med läslig handstil. Jag är övertygad om att detta arbete hade kunnat börja ännu tidigare och vi då skulle få ännu bättre resultat på våra elevers kunskaper inom textbearbetning, textförståelse och att skriva på ett mer utvecklat sätt.

Att arbeta med IKT i undervisningen handlar inte om att vi ska sätta barnen med appar för det kan dom redan, det handlar om att vi ska visa våra barn vad vi kan göra med tekniken. Att vi kan programmera sagor, bollar, banor och robotar. Att vi kan skriva, redigera, göra om och förbättra. Att vi har en hel arena med information men måste veta hur vi tar dela av den. Att vi lär oss att sortera i denna djungel som även vi vuxna har svårt med. Att vi på något vis försöker förbereda våra barn på den framtid och de jobb som ännu inte finns – det är en utmaning men jag är övertygad om en sak och det är att den framtid de kommer att möta kommer innehålla IKT och teknik av de slag vi inte ens kan drömma om idag.

/Anne Månsson, förstelärare i IKT på Holmsjö skola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.