En digital vecka på Sunna

Patrik Abramsson arbetar som förstelärare i årskurs 6 på Sunnadalskolan där alla elever har tillgång till en egen Chromebook. Han berättar om vad som kan ske en vanlig vecka på skolan.

Vi använder oftast Google Classroom som “uppgiftscentral” för vad eleverna ska göra, oavsett om uppgiften är analog eller digital. I Classroom för aktuellt ämne finns sedan antingen en länk till uppgiften eller en instruktion på vad som ska göras. Det blir lätt för alla att hålla ordning och reda på sin skolvecka.

Svenska
Min kollega Maja, som undervisar i Svenska, testade sina elever i portalen Legilexi.
De fick genomföra ett webbaserat test på ca 60 – 80 minuter, som prövar av elevernas styrkor och svagheter inom kategorierna
AVKODNING – SPRÅKFÖRSTÅELSE – LÄSFÖRSTÅELSE – FOKUS NÄSTA STEG.
Det ger såklart inga exakta svar på vad eleverna kan men en god fingervisning.

Stöd av inläsningstjänsten (ILT)
De elever som får väldigt låga resultat i Legilexi har ofta stor nytta av inläsningstjänsten (ILT).
Där ger du som lärare dina elever tillgång att lyssna på läroböckerna. Elever kan med enkelhet logga in och lyssna från vilken enhet som helst t.ex i sina mobiler när de är hemma. Våra elever med annat modersmål har såklart ofta svårt med läs och språkförståelsen. Att då kunna ge dem möjligheten att lyssna till läromedel både på t.e.x arabiska och svenska samt läsa i den fysiska boken ger dem en rimlig chans att faktiskt kunna hänga med i undervisningen på ett språk de egentligen inte fullt ut behärskar.

Du hittar ILT bland verktygen i Google

Matematik
På Sunnadalskolan har vi Gleerups digitala läromedel under en prövotid.

Efter att jag och kollegan Inger arbetat igenom böckerna MatteBorgen A och B, får eleverna nu repetera de delar de vill/behöver bli bättre på. De flesta gör det digitalt i Matematikportalen. Fördelen med matematikportalen är att det alltid finns pedagogiska filmer som hjälper eleverna att förstå uppgiften när du som lärare inte hinner eller om eleverna vill träna hemma. Läromedlet bygger på individualisering och är helt adaptiv. När eleverna svarar på frågor inne i Supertränaren anpassas frågornas svårighetsgrad efter elevernas svar. Det betyder att om eleven besvarar frågorna rätt så ökar svårighetsgraden på uppgifterna och om eleven svarar fel så sänks svårighetsgraden och eleven får lättare frågor. Nackdelen är att det tar ett par lektioner innan läromedlet hittar rätt svårighetsgrad för varje elev.

Ett annat trevligt inslag är årets MatteMaraton som öppnade 1:e Maj. Just nu placerar vi oss på en stolt 6:e plats.

SO
Denna månad jobbar vi med de fem stora världsreligionerna.
Här har jag och min kollega Anders gjort det enkelt för oss och låter eleverna delvis jobba självständigt med de artiklar och frågor som finns i det digitala läromedlet. Eleverna skickar in svaren direkt i Gleerups digitala läromedel men även via Google Classroom. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.