Google Sök

Google Sök

Google Sök matchar sökord med ord som finns på olika sidor. Antal träffar viktas med hur exakt innehållet är i förhållande till din sökning.  Googles algoritm, och därmed din sökning, baseras bland annat på:

  • Antal in-länkar, PageRank
  • Din fysiska plats
  • Din egen sökhistorik
  • Aktualitet
  • Sidans tekniska anpassning
  • med mera…

Olika tips och tricks vid en sökning för att få ett bättre sökresultat

Använd webbvänliga ord

En sökmotor matchar orden du anger mot sidor på Internet. Om du använder ord som sannolikt förekommer på sidor får du bäst resultat. Skriv inte jag har ont i huvudet, skriv huvudvärk, eftersom det är det som skulle stå på en medicinsk webbplats.

Använd beskrivande ord

Ju mer unikt ett ord är, desto mer sannolikt är det att du får relevanta resultat. Därför är [kändisringsignaler] antagligen bättre än [kändisljud]. Tänk på att ord som har korrekt innebörd men som inte används så ofta förmodligen inte finns med på de sidor du vill ha.

Sök efter siffror i ett intervall

Håll din budget genom att bara söka efter objekt inom ett sifferintervall genom att skriva strängen .. mellan beloppen.

Sök med en exakt fras

”Så ska jag se vad som händer vid vågorna och vinden”
En frassökning gör du genom att sätta citationstecken (” ”) kring det du vill söka på. När du gör det söker du på orden som står i frasen i exakt den ordningen de kommer.

Inkludera eller ignorera ord och tecken i din sökning

Inkludera ord och tecken – Markera vanliga ord och tecken, t.ex. den och om de är avgörande för sökningen (som i en bok- eller filmtitel) genom att använda citattecken, ”den”, runt dem.
Ignorera ord – kyckling -recept
Med ett minustecken utesluter du ord i sökningen. Minustecknet ska stå direkt framför ordet, utan mellanslag.

Sök med hjälp av synonymer

appendix OR blindtarm behandling
OR används bland annat för att använda flera synonymer. Exempel: appendix OR blindtarm behandling  Om du inte sätter OR mellan så får du en träfflista som innehåller båda orden i samma dokument. När du använder OR gör du egentligen två sökningar: appendix behandling och blindtarm behandling

Sök efter liknande sidor

Använd operatorn related: om du vill söka efter sidor med liknande innehåll genom att skriva related: följt av webbadressen. Om du hittar en webbplats som du gillar kan du till exempel testa med related:[infoga webbadress] för att hitta liknande webbplatser.

Sök inom en specifik webbplats

site:skolverket.se läslyftet
site: Begränsar sökningen till endast en speciell webbplats.

Sök efter filtyp

Sök efter specifika filtyper, till exempel PDF, PPT eller XLS, genom att lägga till filetype: och filnamnstillläggets tre bokstäver, ex. programmering filetype:pdf Med operatorn filetype: kan du bestämma vilken typ av filer (tex pdf-filer, wordfiler etc) du vill ha.

Sök på den aktuella sidan

  • CTRL+F
    Tryck på tangenterna CTRL+F på tangentbordet så söker du på den sida du är inne på.

För mer information och tips på hur man kan underlätta gör sökning i Google, besök https://www.google.com/intl/sv_se/insidesearch/tipstricks/all.html