Stop motion i förskolan

Varje månad delar vi med oss av goda exempel på hur man jobbar med IKT på olika sätt ut i våra verksamheter. Den här gången är det Birgitta Germundahl från Hästö förskola som berättar om hur de jobbar med Stop motion ihop med barnen.

På Hästö förskola, avdelning Sjövik (3-4 åringar), används digital teknik i det vardagliga arbetet med barnen. Vi använder det i många av våra aktiviteter som ett komplement till de traditionella materialen. Men också som en egen del i det vi gör.

Vårt tema förra terminen och även denna är “Språk och kommunikation” och vi har under lång tid använt oss av “sagan om den lilla lilla gumman” för att nå de mål vi strävar efter. Vi befinner oss nu i slutet av just den delen i temat och har då låtit barnen göra sina egna tolkningar av sagan med hjälp av tekniken “Stop motion”. Tre till fyra barn i taget har fått bestämma hur de vill att just deras saga ska bli och sen har de tillsammans med en pedagog gjort filmen.. Många av barnen är bekanta med tekniken sen tidigare projekt och för att introducera alla i det har vi låtit en ipad stå på i “stop motion-läge” under några timmar för att sen titta på “filmen” tillsammans. Därigenom har de fått en förståelse för hur det fungerar.

Idag skulle tre barn göra sin tolkning av sagan och resultatet blev en ordentlig gumma som i stundens hetta välte både stolar och kossor i sin jakt på katten, men städade upp efter sig när katten sprungit iväg. Allt slutade väl då katten trots allt kom hem igen och gumman kramade om sina djur.

Stop motion-film är ett enkelt sätt att låta barnen skapa sina filmer själva. Att börja de låta göra en film när tex sitt gosedjur eller något annat föremål snurrar runt är en bra början.

/Birgitta Germundahl, förskollärare Hästö förskola

Berättelsen om den ordentliga gumman
Bra sätt att introduceras i tekniken, självritande teckning!
“Ska vi se om din snuttefilt kan röra på sig utan att någon flyttar den”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.