Samverkan mellan skola och näringsliv
Mostafa Hassan är lärare på spelprogrammet på Thörnströmska gymnaiset och har tillsammans med sina elever deltagit i ett projekt där de har utvecklat en app som hjälp för anställda inom kommunen.
För ett år sedan startades ett större samarbete mellan Karlskrona kommun och spelprogrammet på Törnströmska gymnasiet. Elever fick möjligheten att delta i ett riktigt projekt och utveckla en applikation som skulle användas på riktigt. Eleverna motiveras dels av tanken att det de producerar faktiskt kommer användas på riktigt men också att känna på hur det är att vara ett företag och ha kunder. Mats Hellman (verksamhetsutvecklare) kunde skapa ytterligare motivations-kickar genom att agera som kund, och låta eleverna presentera sina framsteg på ett professionellt sätt.
Med tanke på att förra årets projekt visade sig vara ett väldigt bra sätt att motivera elever samt prova tillämpa kommunens öppna data så startades ett nytt projekt detta år.
I år utvecklar eleverna en applikation som ska kunna effektivisera administrationsdelar i kommunhuset (Ruthensparre). Appen visar kommunhusets lokaler och möjliggör för användaren att tilldela lokalerna bl.a. medarbetare och inredning. Tanken är att applikationen ska kunna användas för att ta reda på vilka bohag som behöver köpas in samt ge en enklare överblick över var medarbetare sitter.
Eleverna använder sig av flera digitala verktyg i detta arbete, såväl verktyg för själva programmeringsdelen som verktyg för planering och kommunikation.
Google kalkylark används för utveckling och underhållning av produkten. För att efterlikna företag så mycket som möjligt använder vi en iterativ metod för systemutveckling som heter Scrum (läs mer om Scrum här: https://www.scrum.org/resources/what-is-scrum).
En komponent i Scrum handlar om att skriva upp all funktionalitet som produkten bör innehålla i rutor/kort (en funktionalitet per ruta) och sedan tilldela varje person en del rutor som ska implementeras inom en bestämd tid. Se en del av kalkylarket nedan:

Ett annat superbra verktyg vi använder oss av i både små- och stora projekt är draw.io. Verktyget kan användas för att skapa diagram och flödesscheman. Tanken med detta verktyg är att se till att alla i gruppen förstår hur flödet och strukturen i applikationen ska fungera innan kod produceras. Detta för att se till att tid inte slösas på att skriva kod som till slut ändå inte kommer komma till användning.
Prova verktyget på: https://www.draw.io/
Ruthensparre-appen som eleverna utvecklar förhåller sig till viss del av följande struktur (skapad i draw.io):
/Mostafa Hassan, lärare på Thörnströmska gymnasiet
Lämna ett svar